Wat geven jongeren gemiddeld uit aan het halen van hun rijbewijs in Utrecht?

Voor het halen van een rijbewijs is een investering vereist. Zowel geld als tijd moet geïnvesteerd worden om te slagen voor het praktijkexamen. Zo moeten onder andere rijlessen genomen worden bij een autorijschool. Ook het afleggen van het praktijkexamen bij het CBR brengt kosten met zich mee. Jonge mensen hebben in de meeste gevallen niet heel veel geld te besteden.

Op de minimumleeftijd dat je rijlessen mag nemen van 16,5 jaar zit je namelijk nog op school en heb je geen maandsalaris om alles te betalen. De vraag wat jongeren gemiddeld uitgeven aan het halen van hun rijbewijs wordt ons daarom regelmatig gesteld.

Gemiddeld aantal benodigde rijlessen

Wat uitgegeven wordt aan het halen van een rijbewijs is per jongere verschillend. Een factor die hierin een rol speelt is bijvoorbeeld het aantal rijlessen dat iemand nodig heeft. Gemiddeld zijn tussen de 30 en 40 rijlessen nodig in een lesauto met een instructeur van de rijschool. Meer hierover bij We Teach Fast uit Utrecht.

Dit is echter een gemiddeld cijfer. Sommige jongeren hebben aan minder uren voldoende om goed voorbereid te zijn het rijbewijs te halen. Om kosten te besparen op de rijlessen kan je overwegen om een pakket af te nemen bij de rijschool. Door meerdere rijlessen tegelijk in te plannen kan je vaak gebruikmaken van een korting.

Kosten praktijkexamen rijbewijs CBR

Om op te gaan voor het rijexamen bij het CBR moet je ook geld betalen. De kosten voor een rijexamen zijn op dit moment 102 euro. Daarvoor heb je al het theorie examen gedaan en dit kost 31,50 euro. Houd er rekening mee dat vaak wordt aangeraden om vlak voor het praktijkexamen nog een rijles te volgen. Dit zijn dus ook kosten die je mee moet rekenen.

Daarbij is het ook een gegeven dat niet iedereen in een keer slaagt voor het rijbewijs. Dit zorgt ervoor dat jongeren allemaal een ander bedrag uitgeven aan het halen van hun rijbewijs. Sommige mensen halen dit gemiddelde omhoog, terwijl anderen het bedrag juist omlaaghalen. Gemiddeld geeft een jongere iets meer dan 2000 euro uit aan alles wat te maken heeft met het halen van een rijbewijs.